Za posao koji muškarac obavi za 100, žena primi 92,2 KM

Bez autora
Aug 11 2015

Iako su žene posljednjih godina svojim radom i trudom stekle prednost u obrazovanju, usprkos tome, one češće ostaju bez posla, češće rade u nesigurnim uvjetima, i uz sve to, za svoj rad primaju manje plaće nego njihove muške kolege.Istraživanje ILO pokazuju kako još uvijek postoje nejednakosti u plaćama žena i muškaraca, ali i između majki i žena bez djece. Prema navedenom istraživanju, 
danas žene širom svijeta zarađuju 77 posto plaće koju primaju muškarci.

Iako su žene posljednjih godina svojim radom i trudom stekle prednost u obrazovanju, usprkos tome, one češće ostaju bez posla, češće rade u nesigurnim uvjetima, i uz sve to, za svoj rad primaju manje plaće nego njihove muške kolege. Istraživanje ILO pokazuju kako još uvijek postoje nejednakosti u plaćama žena i muškaraca, ali i između majki i žena bez djece. Prema navedenom istraživanju, 
danas žene širom svijeta zarađuju 77 posto plaće koju primaju muškarci.

Iako se često govori o ravnopravnostima među spolovima, u zadnjih 20 godina, žene su se približile osobama suprotnog spola za samo 3 posto. Svjetski ekonomski forum objavio je deveto izvješće Global Gender Gap koje se temelji na razlikama u plaći koju muškarci i žene dobivaju za isti i sličan posao, naglašava kako, unatoč malom poboljšanju, razlike u plaćama i dalje postoje, posebice u nekim regijama i zemljama.

Prema podacima koje je objavio Europski ured za statistiku Eurostat, razlika u plaćama muškaraca i žena, prosječna razlika u bruto plaći po satu muškaraca i žena, danas iznosi 16,4 posto u eurozoni. Razlika u plaćama u Europi nije jednaka.

U Sloveniji, Malti, Poljskoj, Italiji, Luksemburgu i Rumunjskoj ona je ispod 10%, dok je u Mađarskoj, Slovačkoj, Republici Češkoj, Njemačkoj, Austriji i Estoniji veća od 20%. Iako se ukupna razlika u plaćama smanjila u posljednjih deset godina, u nekim se zemljama razlika u plaćama između spolova čak povećala, primjerice u Mađarskoj i Portugalu. Sadašnjim tempom, žene i muškarci bi tek 2095. godine mogli biti ravnopravni, barem kada se radi o primanjima. I Bosna i Hercegovina se uklapa u europske trendove.

Pripadnice nježnijeg spola u BiH, na svojim radnim mjestima, za 7,8 posto su slabije plaćene od muškaraca, pokazalo je istraživanje portala Posao.ba. Analize rađene u BiH pokazale su kako su najveće razlike u plaćama između muškaraca i žena bez diplome. Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH donesen je 2003. godine. Zakon uređuje, promovira i štiti jednakopravnost spolova i jamči jednake mogućnosti svim građanima, kako u javnoj, tako i u privatnoj sferi društva, te sprečava izravnu i neizravnu diskriminaciju zasnovanu na spolu.

Razlika u plaćama muškaraca i žena u eurozoni postoji iako žene u školi i na fakultetu ostvaruju bolje rezultate od muškaraca. U prosjeku je 83% mladih žena završilo barem srednjoškolsko obrazovanje u EU, dok kod muškaraca taj postotak iznosi 77,6%. Osim toga, žene čine 60% diplomanata na sveučilištima u EU.

Razlika u plaćama odražava se i na život pojedinaca. Zbog razlike u plaćama muškaraca i žena, žene tijekom svojeg života zarađuju manje pa stoga imaju manje mirovine i u starosti im prijeti veća opasnost od siromaštva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik